Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Zorgen politiek om concept BENG-eisen

Bouwwereld

26 november 2018

GroenLinks is bezorgd over de nieuwe concept BENG-eisen voor nieuwbouw. De partij vreest dat de eisen tot een groter stroomverbruik zullen leiden en wil daarom opheldering van het kabinet. In 2020 worden nieuwe energie-eisen van kracht voor nieuwe gebouwen. Deze eisen worden de BENG-eisen genoemd, wat staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw.

Vorige week presenteerde het ministerie van Binnenlandse Zaken de voorlopige eisen op een congres. Dat veroorzaakte nogal wat rumoer in de markt, omdat deze eisen veel soepeler lijken dan eerder werd aangenomen.

Fossiele gehalte
Gedeeltelijk heeft die versoepeling te maken met een andere manier van rekenen in de rekensoftware. Daarin worden namelijk aannames gedaan over het ‘fossiele’ gehalte van het elektriciteitsnet.

Tot nu toe werd altijd gerekend met een gemiddeld omzettingsrendement van 39% (hoeveel fossiel is er nodig voor de elektriciteit uit het stopcontact?). Maar dat getal klopt niet, vindt het ministerie nu. Het elektriciteitsnet is veel schoner geworden. En in de nabije toekomst worden nog verschillende duurzame projecten opgeleverd en kolencentrales gesloten, zo is de verwachting.

Infraroodpanelen
Kortom, we kunnen volgens het ministerie beter rekenen met een rendement van 69%. Dat betekent dat ‘elektriciteit uit het net’ in de rekensoftware veel beter gewaardeerd gaat worden bij BENG. En dat relatief onzuinige elektrische verwarmingstechnieken, zoals infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming (met een COP van 1), gunstiger scoren dan bijvoorbeeld een dure maar zuinige warmtepomp.

Daarover willen GroenLinks-kamerleden Tom van der Lee en Paul Smeulders nu meer weten. “Deelt u de analyse dat de beoogde wijziging ertoe kan leiden dat elektrische systemen met een in de praktijk zeer laag rendement voldoen aan in de bouwregelgeving gestelde eisen met betrekking tot energieprestatie van een gebouw en dit in de praktijk zal leiden tot een grotere toename dan verwacht in elektriciteitsverbruik?” Een toename waarvan de rekening uiteindelijk bij de consument zou kunnen komen te liggen.

Onrealistisch
Ook vinden Van der Lee en Smeulders het dubieus om in de BENG-berekeningen te werken met prognoses over hoe het elektriciteitsnet zich gaat ontwikkelen. “Deelt u de mening dat dit [rendement] onrealistisch is, gezien de benodigde hoeveelheid hernieuwbare energie die er in 2020 voor nodig is?”

Concept BENG-eisen
De voorgestelde BENG-eisen zijn nog niet definitief. De komende tijd mogen belanghebbenden zich er nog over uitspreken.

Bron: www.bouwwereld.nl

Delen dit bericht op:

Koplopers in bouw willen strengere eisen voor bijna-energieneutrale woning

20 februari 2019

Armetierig. Gebaseerd op verkeerde aannames. Zelfs minder zuinig dan de huidige generatie nieuwbouwwoningen...

lees meer

BENG is Bouwbesluit plus zonnepaneel

20 februari 2019

Met twee vingers in de neus. Zo kunnen straks de energie-eisen (BENG-eisen) voor de meeste nieuwe woningen gehaald...

lees meer

Soepelere BENG-eisen zorgen voor hogere woonlasten en meer CO2

18 februari 2019

Minister Ollongren zal donderdag 21 februari tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer de ontwikkeling van de BENG-eisen...

lees meer

contact